8 Ekim 2018 Pazartesi

La Casa De Papel



DİZİ HAKKINDAKİ BİLGİLER


Tür: Aksiyon, Gerilim, Suç

Yapımı: 2017 İspanya
Süre: 70 dk
Yönetmen: Álex Pina
Yapımcı: Álex Pina





   KONUSU:

   Profesör olarak adlandırılan bir suç dehası, tarihin en büyük soygununu yapmayı planlar. Amacı İspanya Kraliyet Darphanesine girmektir. Bunun içinde işlerinde uzman olan 8 suçludan oluşan bir ekip kurar. Ekip, 5 aylık eğitim sürecinden geçer ve bu sürede her ihtimali hesaba katarak soygunu kusursuz bir hale getirirler. Artık her şey hazırdır. 8 kişi , rehineleri de yanlarında alarak kendilerini İspanya Kraliyet Darphanesine kilitler. Fakat hiç hesaba katmadıkları olaylar gerçekleşir.


   La casa de papel    İspanyadaki Antena 3 kanalı için yaratılan bir soygun dizisi. 2 parça halinde yayınlanan tek sezonluk bir dizidir. 2  Mayıs 2017'de ilk kez yayınlanmış, 23 Kasım 2017'de sona ermiştir.


YORUM KÖŞESİ


   Son dönemlerin adından çok sık bahsedilen dizisi La Casa de Papel hakkında konuşalım bugün. Hemen hemen herkesin bir fikri olduğu ve çoğu kişinin de izlenmesi tavsiye edilenler listesinde baş sırada yer almakta.  Huyum gereği eğer herkesçe popüler olan dizi veya film varsa onu izlemeyi her zaman geciktiririm. İzlememek için çok dirensem de yine de izledim. Ve daha önce izlemediğim için çok fazla pişman oldum.  Elimden geldiğince spoiler vermeden yorumlamaya çalışacağım.  İspanya televizyonu için yayınlanan bir dizi olsa da bir çoğumuz Netflix orjinal dizisi olduğu yanılgısına düşmekteyiz. Bunun en büyük sebebi de Netflix in "Netflix Original" yazısı ile diziyi karşımıza çıkartmasıdır. Netflix geçtiğimiz dönemlerde diziyi satın aldı ve böylece  3. sezonu için anlaşma yapılmış oldu.  Dizi final yapmışken 3. sezonu başlatmak ne kadar mantıklı tartışılır. Fakat yine de 3. sezonun gelmesini dört gözle bekleyen kesimdeyim. Yanılmıyorsam 2019' da 3. sezonu başlatacaklar. Bu da demek oluyor ki 2019 da beklediğimiz yapımların yeniden gelişi ile birlikte festival tadında bir yıl yaşayacağız.

   Dizinin konusuna gelecek olursak özgür ve farklı düşünceyi simgeleyen Dali maskesi ,komünizmi simgeleyen kırmızı tulumu ile sisteme karşı çıkan 8 soyguncu ile sıradan bir yapım olmaktan uzak bir dizi. Darphanede 12 gün kalıp kendi paralarını basarak rehinelere de zarar vermeden çıkmak planlarının bir parçası. Kendi paranı kendin basarsan hırsızlık yapmış sayılır mısın ? Hayatta her şey planladığımız gibi gitmediği gibi dizide de sürpriz gelişmeler yaşanmakta ve zor anlarda kritik kararlar verilmek durumunda kalınmakta. Dizi İspanyol yapımı olduğu için akıcı bir dil ile de insanı içine çekmekte. Amerikan yapım Barbie ve Ken  bebek kıvamında  karakterlerin varlığının aksine tüm kusurları ile karakterlerin öne çıkartılması ile de kendinizi dizinin içinde hissetmektesiniz.
   Benim Favori karakterlerim Berlin,Nairobi ve Profesör. 3. sezonunda diziyi umarım batırmazlar. Bir çok hayran senaryosu yazılıp çizilse de bence cevaplanamayan bir çok soru 3. sezonda cevaplanacak. Hemen hemen herkesin merak ettiği Berlin aslında kimdir sorusuna belki de yanıt bulacağız ve ülkeden kaçışları konusundaki merakımızı da giderecekler. 3 sezonda bir soygun daha yapılırsa vermek istedikleri mesajları çöpe atmış olurlar. Umarım Tokyo 3. sezonda ergenliğinden çıkarda olmadık saçmalıkları ile izlerken sinirlerimizi bozmaz.Ayrıca yeni sezon için bir de İstanbul karakteri ile Nesrin Cavadzade nin de diziye ekleneceği konusunda söylentiler çıkmakta bakalım yeni sezonda bizleri neler bekliyor. Diziye küçük bir eleştiri yapacak olursak halk tarafından soygunculara sempati beslendiği yönünde bilgiler verilse de  ben bu sempati içeriğinin yansıtıldığını göremedim. Ölmeden önce izlenmesi gereken diziler listesine alınması gerektiğini düşünüyorum. Farklı bir bakış açısı kazanmanıza sebep olabilecek bir yapım.

   Küçük bir not düşersek diğer ülkelere nazaran Türkiye'de epey  popüler olmuş ve cafesi bile açılmış. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Umarım açılan La Cafe De Papel adlı cafe ile sınırlı kalır da uyarlama bir Türk yapımı dizi ya da film ile çıkılmaz karşımıza malum sistem eleştirisi bir diziyi Türk yapımına çevirirseniz sistem eleştirisi yok sayılarak entrika dolu bir aşk üçgeni ile karşılaşırız... 

Diziyi izlediğinizde Bella Ciao ile sık sık karşılaşmaktasınız. En can alıcısı şekli ile Profesör ün Berlin ile birlikte bu marşı söylediği kısımla karşımıza çıkmakta ve arasındaki bu denli yakınlığın altındaki soru işaretleri ise umarım 3. sezonda hikayede geriye dönüşler ile karşımıza çıkarda Berlin'i tekrar görebiliriz...

Bella Ciao şarkısını bilmeyenleriniz için küçük bir açıklama İtalyancada Elvada Güzelim anlamına gelmektedir. İtalya'da Mussolini döneminde anti faşist, komünist,devrimci,
sosyalist grupların marşıdır. 




Kaynak:"1" Dizi  Hakkındaki bilgiler https://www.sinemalar.com  ve  http://www.beyazperde.com dan 

alınmıştır.Bilgilerinize.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder