23 Eylül 2018 Pazar

13 Reasons Why (Ölmek İçin 13 Sebep)

Merhaba,
Bundan sonra yapacağım dizi ve film incelemelerinde hakkındaki bilgiler kısmını üst kısımda belirtip yorumlarımı alt kısımda paylaşıyor olacağım. Bilgilerinize.
DİZİ HAKKINDAKİ BİLGİLER
Orijinal İsmi: 13 Reasons Why 
Tür: Dram, Gizem
Yapımı: 2017-ABD
Süre: 60 dk
Yönetmen: Gregg Araki, Kyle Patrick Alvarez, Tom Mc Carthy
Seneryo: Elizabeth Benjamin, Jay Asher
Yapımcı: Selena Gomez, Steve Golin

Konusu
Clay adında bir oğlan, eskiden umutsuz aşık olduğu ama intihar ederek ölmüş olan eski sınıf arkadaşı Hannah 'dan içinde teyp kasetleriyle dolu bir ayakkabı kutusu geliyor. Bu kasetlerin içinde sınıftaki öğrencilere bu kutuyu posta yoluyla birbirlerine yollamaları için talimat da var. Kasetlerde Hannah 12 kişiye ölümünde her birinin nasıl rol oynadıklarını ve neden intihar ettiğini 13 nedenle anlatıyor.

YORUM KÖŞESİ

     Diziyi izleyeli iki ay kadar oldu.Ben Türkçe dublajlı hali ile izledim. Dublaj sanatçılarından Harun Can'ın seslendirdiği  bir dizi film varsa muhakkak dublajlı hali ile izlemek tercihimdir. Bu dizimizde de Clay karakterine ses vermektedir.
      2 sezonluk bir dizi. 1. ve 2. sezon 13 bölümden oluşuyor.2. sezonunu bitiriş şekline bakılacak olursak 3. sezonunun gelebileceğini hissettiriyor.İntihara meyilli biriyseniz intiharı bir çıkış olarak görebileceğiniz ihtimaline karşı izlememeniz de fayda var. Hannah'ın ölümünden öncesi de kesitler şeklinde yaşadığı olaylar karşımıza çıkıyor. Bu kesitlerde karşımıza kameranın renk geçişleri bir hayli dikkat çekici. Hannah yaşadığı dönemler karşımıza daha canlı tonlarda bir renk görürken Hannah'ın ölümünden sonraki kısımlarda renkler soluk daha mavi ve gri tonlarında yani bir nevi ölümün getirdiği bir kasvet havası söz konusu.
      Dizinin her başlangıcında dizi oyuncuları birer cümle şeklinde sizlere, bu konulara değinerek seyirciler arasında bilinç oluşturmak istediklerini fakat bu konulardan siz muzdarip iseniz  bu dizinin size uygun olmayabileceğini ya da güvendiğiniz bir yetişkinle izleyebileceğinizi belirtmekte. Anlatacak birine ihtiyacınız varsa da  anneniz, babanız, rehber öğretmeniniz ya da yardım hatlarına başvurmanız veya  13ReasonsWhy.info ya girmenizi belirtmekte. Ve her bölüm başında karşınıza dizi oyuncuları bu tür cümleler ile çıkmakta. Merakımdan dizinin belirttiği siteye girdim. Sayfa tabi ki İngilizce fakat Türkçeye çevir dediğinizde aşağı yukarı anlayabiliyorsunuz sayfadaki yazıları Yardıma ihtiyacınız mı var aşağıdan ülke seçin şeklinde size ülkenizi seçmenizi belirtiyor.  Karşınıza öncelikli olarak Amerika Birleşik Devletleri çıkıyor baktım da orada  başvurabileceğiniz 3 hat var. Tabi ki hemen Türkiyeyi seçtim. Sadece Alo 183 Sosyal Destek Hattı karşımıza çıkıyor. 7gün 24 saat arayabileceğimiz belirtilmiş http://alo183.aile.gov.tr adresi de paylaşılmış.  Tabi ki Sosyal destek hattının sitesine de biraz göz gezdirdim.Sitenin en alt kısmına bakarsanız oradaki duyurularda 183 hattının ücretsiz olduğu özellikle belirtilmiş. İşitme ve konuşma engelli kişiler için bu konuda görüntülü olarak görüşme sağlayabileceği bir cep telefonu hattı paylaşılmış. 183 çağrı merkezinde  kürtçe ve Arapça bilen personellerinde olduğu özellikle belirtilmiş.   Sosyal Destek Hattında süreç nasıl işliyordur bu konuda herhangi bir bilgim yok. Umarım hiçbirimiz 183 hattını aramak zorunda  kalmayız.. Fakat şiddet,ihmal ve istismara uğruyor iseniz lütfen 183 Sosyal Destek Hattı ile iletişime geçerek yardım isteyin.

Dizi örneğinden yola çıkarsak. Amerika ya da Avrupa ülkelerinde özellikle öğrencilerin okul hayatlarında birbirlerine karşı zorbaca bir tutumda olduğunu sıklıkla film ve dizilerinde görmekteyiz. Bu da demek oluyor ki bu tür şeyleri gerçekten yaşıyorlar. Kendi okul hayatıma dönecek olursam Türkiye de de zorbalıklar var mı diye soruyorum kendime fakat bizde bu tür şeylerin oradaki kadar yoğun olmadığını görüyorum yani evet bizde de zorbalıklar yaşanıyor ama yoğunluk derecesi bu kadar değil en azından okul hayatında. Tabi kendi dizi ve filmlerimize baktığımızda tecavüzler ve özellikle şiddet türü bir çok konuyu görüyoruz ama bu konu zorbalıktan çok çok öte bir konu. Yani özetle her ülkenin kendine göre sosyal sorunları söz konusu.

Diziyi tavsiye üzerine izledim. Tavsiye eder miyim noktasına gelirsem 1. sezonu izleyebilirsiniz fakat 2. sezon neden böyle bir olay akışında değişiklik yaptılar  bilmiyorum 1. sezonda düşündüğünüz ne varsa 2. sezonda düşünceleriniz tamamen değişiyor. Belkide hiçbir şey göründüğü gibi değildir demek istemişlerdir. Kim bilir..

Kaynak:"1" Film Hakkındaki bilgiler https://www.sinemalar.com   dan  alınmıştır.Bilgilerinize.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder